Malingsrester

Vidars Møbelsnekkeri bruker utallige liter med maling i løpet av et år. Det er grynning, matt maling, halvblank, blank, lakk, ulike typer beis, og både inne- og utemaling i ulike farger. Produksjonen er bygd opp etter skreddersøm-prinsippet, det vil si, at du som kunde skal få det møblet og den innredningen i de målene og de fargene som du ønsker. Derfor har vi ikke èn standard med farger, og dermed blir det naturlig flere rester. Hva bruker du dine malingsrester til?

Malingsrester blir det mye av, hvordan kan de best benyttes? foto: Trollbinde

Malingsrester blir det mye av, hvordan kan de best benyttes? foto: Trollbinde

Vidars møbelsnekkeri er lei av å se malingsrester som ikke blir brukt, og har nå jobbet bevisst for å få til en gjenbruk av malingsrester og en større bevissthet for å bruke alt av maling, både i nye produkter, og på nye måter.

Vi er med i Innlandet fylkeskommunen sin satsning grønn framtid, og har fått midler til denne utviklingsfasen for bruk av malingsrester. Dette både for å kunne øke lønnsomheten og kanskje mest for å bli mer bevisst og miljøvennlig. Vi ønsker å bruke alt av råvarene og være med på en sirkulær økonomi. Du som kunde skal vite at Vidars møbelsnekkeri bruker hele råvaren både av tre og maling.

En liter her og en liter her blir mye til sammen. foto: Trollbinde

En liter her og en liter her blir mye til sammen. foto: Trollbinde

Gode råvarer er viktig å utnytte fullt ut. foto: Trollbinde

Gode råvarer er viktig å utnytte fullt ut. foto: Trollbinde

Ideene har vært mange i denne fasen for oss, og vi har fått brukt flere liter av malingsrestene. Snekkeriet benytter både store og små kvanta, og vi har sett at det er forskjell på hvor lenge de ulike typer malingsrestene varer og hvor lett det er å benytte på nytt. En løsning har også vært å kunne bruke noe som strøk 1 eller mer som en lett grynning, eller å tilsette mørkere farger i malingen for å få en ny farge.

Kanskje har du en smart måte på hvordan du benytter dine egne malingsrester?

På enkelte facebooksider blir det lagt ut malingsrester fra private til salgs, så flere er opptatt av det vi også setter fokus på. Maling og overflatebehandlinger koster både penger og energi, slik at å benytte råvaren godt er en vinn vinn.

Ideutvikling og testing av malingsrester er fortsatt i prosess hos Vidars Møbelsnekkeri, og vi har god tro på at dette vil gi gode varige løsninger, og nye produkter. Bruk av kapprester av ulike tresorter er også en del av prosjektet som vi jobber med. I løpet av 2021 vil det komme flere produkter til nettbutikken ut fra prosjektet. Vår største gevinst er en økt bevissthet på merbruk av hele råvaren.

Marit Svanborg